2015-11-08

Rólunk


Mi is az a Diákönkormányzat?

Iskolánkról általában azt szokták tudni, hogy sokat tanulunk. Ez igaz. De ez messze nem fedi le mindazt a munkát ami nálunk zajlik. Hiszen a “Tanulás” mint olyan csak egy egyszerű eszköze a motiválásnak. Hiszen a kreativitás, az ötletelés csak annak a vonalán, és annak a jól meghatározott tárgynak az alapján tud elindulni amiről már sokat tudunk. Hiszen ha valaki sohasem hall a csillagokról, hogyan találhatná ki, hogy csillagász legyen? Hogyan kutathat azok után amiről nem tud? De ha megtanítjuk arra, hogy mi az a csillag és felfedjük előtte, hogy mi az a világegyetem, akkor felfog nézni az égre, és tudni fogja, ez az amire leteszem az életem… Szóval, ahhoz, hogy a gyermek megtudja merre kell lépnie az életben, tudnia kell milyen utai vannak.

A tanulás meghozza a motiváltságot, a motiváltság pedig az álmokat. A semmiről és mégis a mindenről az egész gyermeki létről, ami szárnyakat és reményt ad.

Bár az élet a földön zajlik. S itt jön megint a tanulás. Ami visszavezet a Földre, a valóságba. Azért, hogy a vágyakat realizálva, eljuthassunk a kivitelezéshez.

Itt lép be a világ mágikus körébe a Fazekas Mihály Gimnázium Diákönkormányzata.

Hiszen mindazt a vágyat, reményt amit a diákok őriznek magukban, azt ebben a szervezetben válthatják valóra.

Ez év folyamán, e sorok íróit, a Diákönkormányzat elnökét, már számos alkalommal keresték meg diáktársai különböző ötletekkel, amik közül számos megvalósításra került. A Ezek közül az első nagy program a  Karácsonyi Jótékonysági Vásár volt. Az ötlet tulajdonosai 7. osztályosok voltak. Felbuzdulva azon a sikeren, amit már tavaly is elértünk egy Jótékonysági vásáron, amikor iskolánk egy rákban szenvedő tanulójának gyűjtöttünk, úgy gondolták, hogy idén is megszervezhetünk egy karitatív rendezvényt szükségben lévő diáktársaink számára.

Ezek mellet, kiemelkedő még az az eredmény amit az idén beinduló FazekasNews “munkatársai” értek el.

Év elején amikor megkérdeztük, mit várnak a diákok az új, frissen megválasztott Elnökségtől szinte egyhangú válaszként az iskola újság megalapítását kérték, hiszen bár évekkel ezelőtt volt a Fazekasnak hetilapja, annak a szervezése már jó ideje leállt. A kérésen felbuzdulva, valóban összeállt egy lelkes kis csoport, akik január óta folyamatosan publikálják az izgalmasabbnál izgalmasabb számokat. Ezeket az írásokat megtekinthetik a “http://suliujsag.fazekas.hu/” honlapon.

Ezek voltak azok az események, szervezetek amik idén indultak sikeres “hódító” útjukra, bár még számos másik kisebb programot fel lehetne melléjük sorakoztatni, úgymint a Fazekas Mihály 250. születésnapjára rendezett koszorúzást, vagy az iskolakóstolót.

Mindezek mellett természetesen vannak minden évben lezajló állandó programjaink is.

Ezek közül a legnagyobb, ami mindegyik 9. osztályba belépő tanulót érinti, az a Lúdavató, amikor Fazekas Ludas Matyijának a négy levonását kell előadni a 9 a,b,c és d osztálynak. A vicces, könnyed stílusú, osztály közösséget megerősítő vetélkedőn válnak a diákok “hivatalosan” is tagjaivá az iskolának. De természetesen az előadás mellett fontos szerepet kap a versenyen a tudományos, műveltségi teszt megírása, ahol az osztályoknak csoportban dolgozva iskola történet, reál, humán, film, sport, zene kategóriákban kell összemérniük tudásukat a többi osztállyal. Ezek mellett, a Lúdavató nagy eseménye még a kampány, aminek az ideje alatt az osztályoknak meg kell győznie a “közönséget”, hogy majd az előadás után, amikor közönség szavazásra kerül sor, rájuk voksoljanak. Itt szinte minden eszköz bevethető. Lehet plakátokat készíteni, flashmobot rendezni, táncolni, énekelni, lufit osztogatni. De ami a legjobb és amitől a Fazekas mindig felbolydul, feje tetejére áll, az a süti osztás. Ilyenkor a “kampány szakemberek” egész reggel ott állnak a főlépcsőn és kekszet, cukorkát, palacsintát, vagy esetleg hotdogot osztogatnak, miközben saját osztályuk betűjelét kiabálják, hogy cserébe az anyukájuk legfinomabb süteményéért, rájuk szavazzanak…

Ez zajlik le októberben. A következő nagy program a mikulás. (Bár ez legfőképpen a kicsiket szokta érinteni… -bár a szalon cukor osztás mind a végzősök, mind a tanárok előtt nagy tiszteletnek örvend…-). Majd pedig a karácsonyi koncert és éneklés a Templomban.

A meghitt karácsonyi szólamok után pedig a fiatalosabb Valentin nap következik. Ilyenkor mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy a Diákönkormányzat által üzemeltetett postával egy névtelen szívecskét küldjön annak a diáktársának akinek szeretne. S bár ez egyéni üzenetet nem tartalmazhat, mégis nagyon nagy népszerűségnek örvend a (főleg általános iskolások) köreiben.

Ezek után pedig, mintegy az év fénypontjaként jön a márciusi Fazekas+Fesztivál. Ez a legnagyobb rendezvény amit a DÖK rendez. Erre a 3 napos rendezvény sorozatra írók (mint például Spiró György), költők (mint Nádasdy Ádám), jogászok (mint Hack Péter), szervezetek (mint az UNICEF), sportolók (mint Szilágyi Áron), nagykövetek (mint Ilan Mor), film kritikusok (mint Szirmai Gergely) látogatnak el minden évben de már arra is volt példa hogy az egyetlen egy magyar űrhajós Székely Bertalan, vagy olyan színművészek, mint Csányi Sándor tartottak nálunk előadást…

De mi is az a szervezet aki ilyen sikereket ér el? Mi az a Diákönkormányzat?

A Diákönkormányzat (DÖK) egy érdekvédelmi szervezet melynek működési alapját az adott iskola házirendje és a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet szabályozza.

A Fazekasban a következőképpen épül fel a DÖK: minden 7. osztályban (és a fölött egészen a végzősökig) választani kell két képviselőt. Ez a választás teljesen demokratikus, lebonyolítása az adott osztályra van bízva, a mandátumot (ami egy évre szól) minden évben meglehet újítani, de akár tetszőleges időpontban fel is lehet bontani, egyéni döntésből, vagy az adott osztály kérelméből kifolyóan.

A képviselők alkotják a Diák Tanácsot ami havonta, két havonta ülésezik, legtöbb esetben az aktuális elnök, de akár a képviselők is kezdeményezhetik annak összehívását.

Az elnököt a Diák Tanács választja, a DÖK patronáló tanár, igazgató tanács és a tantestület hitelesíti, még az alelnököket az elnök jelölheti ki maga mellé.

A képviselők legfontosabb feladata a diákok érdekeinek képviselése, a kapcsolattartás, az információ áramoltatása az osztályok és az elnökség között. Továbbá kötelességük a felmerülő kérdésekben a döntések meghozatala, annak eredményének továbbítása. Az elnökség pedig a bevezetett újításokért felel, mind a diákok mind a tanárok előtt.

Összességében a Diákönkormányzat a Fazekasban lejátszódó programok és maga a diákélet megvalósításáért, kivitelezéséért felelős és azért, hogy ezek az események valóban a diákok érdeklődési körébe essenek, és jövőjüket, tanulásukat a lehető legjobban szolgálják.

További információ megtekinthető az SZMSZ-ben.