2016-05-06

D osztály

Azon gondolkozol, hogy D-osztályba jelentkezz? Vagy csak kíváncsi vagy milyen is D-snek lenni?  Az alábbi beszámolóban egyik öregdiákunk összegzi, hogy is teltek a gimnáziumi évei…

Kedves Hetedik Dések!

Én máig csupa szeretettel gondolok vissza a Fazekasra, örömmel lépek át a kapun és mosolyogva mesélek régi tanáraimnak az egyetemi tapasztalataimról. Nagyon élveztem az itt eltöltött hat évet és az itt szerzett tudás és barátok örökre elkísérnek.

Tanáraim megtanítottak tanulni, a tényanyag mögötti összefüggéseket megtalálni és logikusan gondolkodni. Úgy érzem, hogy ezek azok a készségek, amelyek magabiztos alapot nyújtanak számomra a továbbtanulásban és segítenek eligazodni az élet dolgaiban.

Szerencsés voltam, mert megtaláltam az egyensúlyt a tanulás és a kikapcsolódás között. Sok társam, aki csak a könyvek felett görnyedt, egy-egy rossz eredménybe néha beleroppant.

Szóval ne hagyjátok, hogy a barátoktól és a szabadidős programoktól elvegye az időt a tanulás! Zenéljetek, sportoljatok és vegyetek részt a suli nyújtotta programokon! Az itt kötött barátságok, egy életen át el fognak bennetek kísérni. És négy év múlva, amikor elballagtok, már senki sem fog arra emlékezni, hogy egy-egy dolgozatra mennyit kellett tanulni… A tudás ott lesz a fejetekben, de feleleveníteni majd nem a zárvatermők kettős megtermékenyítését fogjátok, hanem azokat a közös élményeket, amelyeket együtt éltetek át. A Lúdavató vicces próbáit, a közös kirándulásokat, a szalagavatót, stb.

Élvezzétek ki a felnőtté válásig hátralévő 6 éveteket, mert hamar el fog repülni!

A „fazekasosságra” pedig legyetek büszkék, de viseljétek szerényen! Ha most keményen tanultok, az olyan alapot fog nyújtani nektek, hogy bármilyen helyzetben helyt álltok majd!

Sikerekkel és élményekkel gazdag gimnáziumi éveket kívánok nektek a Fazekasban!
Ölel benneteket: Lilla, 2015.d

Milyen egy osztályfőnök szemszögéből? Miért pont a D?

Kedves fazekasos d-sek!
Először is örömmel üdvözöllek benneteket a Fazekas 7.d osztályában.

Mint a Fazekas egyik általános tantervű d osztályának osztályfőnöke szeretném megosztani veletek pár tapasztalatomat ezen osztálytípussal, képzési formával kapcsolatban.

Az általános tantervű d osztályt a számos tantárgyból jól teljesítő, több terület, tantárgy iránt is érdeklődő diákoknak hoztuk létre. Ebben olyan képzést igyekszünk biztosítani, amelyben mindenki megtalálhatja a számára legérdekesebb tantárgyi kapcsolódást.

Ebből az osztályból a diákok sokféle területen tanulnak tovább. Van, akit a műszaki tudományok érdekelnek, másokat a jog, a közgazdaságtan. Az egyik diáknak a biológia a kedvence, így orvosira megy, a másiknak a történelem és a magyar, így a humán tudományok felé veszi útját középiskola után.

A d osztályok sokszínűek, izgalmasak. Bár néha ezek miatt kicsit nehéz bennük tanítani – ugyanis minden érdekli őket. Olykor jobban szeretnének beszélgetni, elmondani a véleményüket, így a tananyagot esetleg háttérbe szorítani. Kulturáltságuk, intelligenciájuk nem mindig fér össze az iskolai követelményekkel. De ez így van jól. Ezek a diákok valósítanak meg csoportos projekteket, nyernek meg izgalmas versenyeket filozófiából, szónoklatból, formatervezésből, közgazdaságtanból – habár mi csak a kereteket adtuk ezekhez.

Reméljük, hogy ti is ki tudjátok bontakoztatni önmagatokat ebben az osztályban! (Persze azért tanulni kell). Igyekszünk segíteni útkeresésetekben, felkészítünk titeket továbbtanulásotokra.

Dr. Oláh Tibor, d-s osztályfőnök