2016-05-06

C Osztály

A Fazekas, C osztályának, a Tehetséggondozó matematika tagozatának nemcsak hírnevét köszönheti, hanem a diákélet színes palettáját is tovább bővítik. Hogy jobban megismerjék az osztályt olvassanak bele a tanári és diák visszatekintésbe!

Kedves Hetedik és Kilencedik C-sek!

Kedves leendő hetedik c-sek! Ti még csak általános iskolások vagytok, de már gimnazisták. Kezdetben furcsa lesz az ismeretlen közeg, a megnövekedett utazási idő, a sok új arc – de hamar megszokjátok!

Kedves leendő kilencedik c-sek! Ti már egy összeszokott társasághoz fogtok csatlakozni, de ne féljetek! Hamar el fog tűnni a különbség, és bár nehéz egy összeszokott baráti társasághoz csatlakozni, de ne féljetek, nem lesztek kirekesztve!

Bár nem szabadna mondanom, már az első, 1962-ben indult és 1966-ban érettségizett “specmatekon” is voltak olyanok, aki a 6 évet a nem matekos tárgyak tanulása nélkül abszolválták. Hiszen azt gondolták: „erre a tárgyra úgy sem lesz szükségem az életben”. És ráadásul (ezt később ti is jobban megfogjátok tapasztalni), hogy nektek a tanárok borzasztó könnyen megadják az év végi kettest, de akár az ötöst is. Ugyanakkor ezt ne tegyétek. Én sem tanultam egy-két tárgyból, de amint kikerültem az egyetemre, ott máris (na jó, 5 hét múlva) számon kérték a teljes középiskolai anyagot – holott néhány tárgyra munkám során sosem lesz szükségem (gondolom most is).

A hat év alatt számos nehézségbe fogsz ütközni. Ilyenkor, ha egyedül nem megy, merj segítséget kérni! Tanáraink tapasztalatom szerint közvetlenek és segítőkészek; a te javadat akarják. Számos példát tudnék mondani, hogy – különösen az érettségi időszakban (tizenkettedik végén rá fogtok jönni, hogy már most 7-ben el kellet volna kezdeni a készülést) – sok időt szántak ránk szabadidejükből. És persze ott vannak a szüleid is, akik aztán biztos segítenek, ha akarod. (Ha nem, akkor is.) Tudom, hogy ebben a korban nem szívesen mond meg nekik mindent az embert, de higgyétek el, az első kiabálás után máris ott a segítség!

És végül ott vannak a barátaid. Ha most még (különösen C-sként) zárkózottnak érzed magad, megnyugtatlak: fogsz barátot találni.

Persze nehéz megtalálni azt, akivel igazán jóban vagy, de itt már lesz egy közös szenvedély, a matek. Én az egyetemen olyan barátokat is szereztem mindössze egy év alatt, akikkel sok közös témánk nincsen – hát akkor nektek miért ne sikerülhetne, hiszen bennetek van közös?

Ne felejtsétek el: jó itt lenni. A Fazekas védő kezet nyújt számotokra, a kevés önállóságotok is elég nagy arra, amire kell. Ezt most még nem veszitek észre, de később – amikor kikerültök az életbe – tapasztalni fogjátok. Örüljetek ennek, de készüljetek fel az életre.

Nálamnál idősebbek is megerősítik, hogy a matektagozat nagyok sok minden pluszt ad, és ez nem csak a matektudás. Együttműködés a másikkal, tolerancia, de ami talán még fontosabb, az a pozitív szemlélet, ahogy majd elsőként ránéztek egy ismeretlenre. Hogy ez mi, azt nehéz szavakba önteni, de én már most érzem az egyetemen, hogy amit a Fazekas adott, az milyen nagy segítség. És ezt becsüljétek meg.

Nem véletlenül a Fazekas a legjobb iskola. Számos nagy ember járt a matektagozatra; többek között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László is c-s volt. Legyetek tehát büszkék arra, hogy ide jártok. Mert bár a sok jó és kevés nagyon jó között nem látszik, ti tényleg mindannyian különös tehetségesek vagytok.

Becsüljétek meg hogy ide jártatok, de legyetek büszkék is rá – nem véletlenül vagytok itt.

Én örülök, hogy felvettek ide, jó érzés volt 6 évet itt tölteni osztálytársaim és tanáraim körében. Bízom benne, hogy ti is hasonlóan fogtok majd visszagondolni az itt eltöltött időre.

Ezekkel a jó tanácsokkal kívánok nektek sikeres 4 vagy 6 évet és sikeres életet!

Mócsy Miklós 2015c

Röviden a fazekasról, a matektagozatról egy osztályfőnök nézőpontjából.

Kedves leendő 7.-esek!

Bizonyára sokan hallottatok már a Fazekas híréről. Bizonyára mindenki ismeri a “versenyistálló” becenevét intézményünknek. Megnyugtatlak benneteket, hogy nem kényszerítünk senkit se versenyekre, diákjaink saját döntésük alapján járnak el, hiszen megkapják a megfelelő háttéranyagot a versenyzéshez. Sok kívülálló képzelheti el úgy az iskolát, mint egyfajta “börtönt”, vagyis semmi szórakozás, csak a tanulás, és még több tanulás, ám iskolánkban rengetek különóra, szakkör, és sportlehetőség van. És az iskola támogatja az iskola melletti versenyeket, legyen az bármilyen természetű, vagyis nem kell lemondanod esetleges aerobik vgy egyéb természetű terveidről.

Egy c osztály elképzelése eleinte a legtöbb ember számára egy nagy kupac stréber, aki egész nap tanul, és akiket csak a matematika érdekel. Ez is egy nagy tévedés. A c osztályokba rendes emberek járnak, eltérő ízléssel, véleménnyel, hobbykkal, gondolatokkal. Van aki zenél, sakkozik, ping-pongozik, vagy egyéb sportot űz, és tényleg akadnak olyanok is, akiket valamilyen tudomáy érdekel. De ettől csak színesebb lesz az osztály. Mindig van valami, ami foglalkoztathatja a diákságot. Több iskola szintű program is van, amit mindenki élvezhet, bármi is érdekli.

Szóval, leendő 7-esek, ne féljetek, találni fogtok magatoknak remek társaságot, és elfoglaltságot is!

Németh Sándor